Bu yazımızda sizlere apostil nedir, neden gereklidir, hangi durumlarda apostil onayı alınması ve apostilli tercüme yapılması gerekir konularına değineceğiz. Eğer bir evrakı yurtdışında kullanacaksanız bu makalemizde yazan hususlara dikkat etmelisiniz.
Her türlü diploma, bekarlık belgesi, doğum belgesi ve evlilik işlemleri gibi durumlarda apostil işlemleri için bizimle hemen iletişime geçin.
https://metatercume.com/iletisim
Apostil 6 Ekim 1961 tarihinde Lahey’de varılan anlaşma ile kullanılmaya başlamıştır. Apostil;
tasdik eden bir onay sistemidir. Bu nedenle Apostil onayı gereken belgelerin ıslak imzalı belgeler olması gerekmektedir.
Apostil yukarıda da bahsedildiği gibi bir imzayı teyit ettiği için barkodlu belgeler hehangi bir makamdan imzalı ve mühürlü şekilde onaylanmadığı müddetçe belge için Apostil alınamaz. Bu durumda yapılması gereken şey; evrakın düzenlendiği kurum tarafından onaylanmasıdır.
Apostil onayı alınan evrakın gönderildiği ülkede, belgenin gerçekliğine dair herhangi bir şüphenin duyulmamasına sebep olmaktadır. Bu nedenle yurt dışına çıkarılacak belgelerin apostil onaylarının alınarak gönderilmesi önem arz etmektedir. Apostil onayı aldığınızda belgeniz uluslararası geçerlilik kazanmış bir belge olacaktır.
Apostilin olmaması durumunda belgenizin orijinal imzalı gerçek bir belge olduğu tasdik edilmemiş olduğundan, orijinal gerçek üretilmemiş bir belge olduğu her zaman tartışmaya açık olur. Apostil sizin belgenizin orijinalliğini tartışmasız kılar. Bazı ülkelerin çift apostil istediği de görülmektedir. Bu konuda bilgi almak, nedenini ve detayını öğrenmek için lütfen büromuzla iletişim kurunuz.
Apostil onayı kaymakamlık ve valiliklerden alınmaktadır. Ayrıca adliyelerden alınan mahkeme kararı veya adli sicil örneği gibi belgeler için belgenin alındığı adli makamlardan da apostil onayı alma imkânı bulunmaktadır.
Firmamız bünyesinde tercüme sonrası apostil tasdiki alımı hizmetimizden de yararlanma imkânına sahipsiniz. Bu amaçla müşteri temsilcilerimize ulaşarak gerekli bilgiyi alabilirsiniz. Ayrıca ıslak imzalı belgelerinizi ofislerimize elden bırakarak de belgelerinize apostil alımını sağlayabilirsiniz. Böylelikle zamanınız size kalır.
Apostil yaptırmak istediğiniz belge apostili alacağınız ülkede hazırlanmış olmalıdır. Kısacası belge hangi ülkede yazılmış ve imzalanmış ise apostil onayını sadece o ülkenin apostil birimleri verebilir. Belgenin yazıldığı ülkeden farklı bir ülkede bulunuyorsanız, o zaman ancak belgenin yazıldığı ülkeye ait konsolosluktan apostil dengi onay alınabilir.
Apostil onayını alırken dikkat edilecek bir diğer hususta; apostil memuruna belgeyi hangi ülkede kullanacağımızı belirtmektir. Apostil memuru belgeyi kullanacağınız hangi ülke ise apostil onayını bu ülke bilgisine göre düzenleyecektir.
Konuyu kısaca ele aldığımızda; apostil onayı alınacak evrak en yakın Kaymakamlık, Valilik veya ilgili adliyelerde bulunan apostil şubelere götürülerek yaptırılmaktadır. Burada karşımıza çıkan bir diğer konu da hangi belgelere apostil onayı alınabilir? Bu sorunun en kısa cevabı; ülkede bulunan kamu kuruluşları tarafından hazırlanmış ve apostil sisteminde imza yetkisi bulunan memurun imzaladığı bütün evraklara apostil onayı alınabilmektedir.
Belgenize tercüme sonrası apostil alınacaksa, muhakkak noter onayı alındıktan sonra apostil alınabilir. Apostili hangi ülke için düzenletmişseniz belgeniz sadece o ülkede geçerli olacaktır. Apostil onayı ihtiyacı olan ve aynı zamanda tercüme ihtiyacı da varsa bu durumda yapılması gereken işlemlerde değişiklik olabilmektedir.
Belgeniz normalde yeminli bir tercüme bürosu tarafından tercüme edilerek noter onayı alınır ve sonrasında ilgili kaymakamlık veya valilikten apostil onayı alınarak ilgili ülkeye gönderilir.
Ancak bazı ülkeler çift apostil istemektedirler. Bu durumda belgeniz tercüme işlemine tabi tutulmadan önce orijinal haliyle apostil alınır. Daha sonra apostil ile birlikte belgenin gideceği ülkenin diline tercüme edilir.
Sonrasında noter onayı alınarak en son olarak ikinci apostil de alınabilmektedir. Bu durum istisnai bir durum olmakla birlikte zaman zaman karşılaşılmaktadır. Ayrıca bir diğer istisnai durum da; nadiren bazı ülkeler tarafından istenilen belgenin her iki yüzüne de apostil alınması işlemidir.
Bu durumda da; belge tercüme ve noter onay işlemine tabi tutulduktan sonra kaymakamlık veya valiliklerden belgeye çift apostil alınacağı belirtilerek, belgenin her iki yüzüne de apostil onayının basılması sağlanabilmektedir. Evrakın çift yüzüne de apostil yapılmasının sebebi; evrak sahteciliğinin çok yapıldığı ülkelerde, bir evrakın içine başkaca evrakların eklenmesinin önlenmesi amacını taşımaktadır.
Belgeye apostil onayı alınması gerekliliğine belge sahibi kişinin kendisi veya tercüme bürosu karar vermez, karar verici burada belgenin teslim edileceği makam, yer veya birimdir. Genellikle hukuki sonuç doğuracak ve yabancı bir ülkeden gelecek belgelere bir güvenlik aşaması olarak apostil onayının yapılması istenmektedir.
Örneğin ölüm belgesi gibi bir belge, sadece merhumun nakli için isteniyorsa, genellikle apostil veya noter onayı gibi işlemlerin yapılması istenmemektedir. Ancak söz konusu ölüm belgesi, miras için kullanılacaksa ve geri dönülmez bir hukuki durum oluşturacaksa belgenin mutlaka noter onaylı ve apostilli tercüme edilmiş olması istenmektedir.
Evlilik yapacak çiftler hangi belediyede nikâh kıyacaklarsa oradan alınacak belge listesindeki evrakları vatandaşı olduğu ülkeden veya Türkiye’deki konsolosluktan temin edebilirler. Türk vatandaşı olmayan gelin veya damat adayı belgeleri ülkesinden veya konsolosluktan temin ederken apostilli olarak temin etmelidir. Apostilsiz belgeler nikâh belge sürecini engeller.
Belgelerin tercümesi yapıldıktan ve noter onayı alındıktan sonra bu belgeler arasında Türkiye resmi kurumlardan alınmış olan belgelerin apostili de tercüme ofisimiz tarafından alınarak belgelerin tüm işlemleri tamamlanmış olarak teslim edilir veya anlaşmalı olduğumuz kargolar ile yurtiçi/yurtdışı adresinize postalanır.
Çiftten herhangi biri daha önce evlenmiş ve boşanmış ise evlilik öncesi hazırladığı tercüme yapılacak evraklara boşandığına dair mahkeme kararı ve kesinleşme şerhini de ekleyip muhakkak apostil onayı almalıdır.
Evlilik öncesi istenen bekârlık belgesi de vatandaşı olduğumuz ülkeden apostili ile birlikte temin edilmelidir. Eğer çiftlerden biri Türk ise bu belge Nüfus Müdürlüklerinden alınarak tercüme büromuza teslim edilir.
Büromuz bu belgeyi hedef dile tercüme yapar, noter onayı alınır ve apostil tasdiki yaptırır. Apostilli bekârlık belgenizin tercüme edilmesi istendiğinde de, ofislerimizden bir tanesine başvurmanızla birlikte sizlere en kısa sürede destek sağlanacaktır.
Diplomalar da transkriptlerle birlikte aksi bir bilgi yoksa muhakkak diploma apostili onayı alınması gereken belgeler kapsamındadır. İtalya gibi çift apostil onayı isteyen ülkeler için belgeye tercüme öncesi bir apostil onayı ayrıca tercüme ve noter onayı sonrası diğer bir apostil olmak üzere 2 (iki ) adet apostil alınmalıdır.
Diploma apostil işlemleri için de: belgelerinizi müşteri temsilcimize ulaştırmanızla birlikte, istenilen dile tercümesi yapılarak noter onayı alınır ve sonrasında kaymakamlıklardan apostil onayı alınabilmektedir.
Doğum hangi ülkede gerçekleşti ise o ülkeden doğum belgesi apostil temin edilir. Sonrasında da bu iki belge çeviri büromuza teslim edilir. Belgelere tercüme ve noter onayı büromuz tarafından alındıktan sonra teslimi yapılır. Doğum Türkiye’de olmuş ise belgelerin tercümesi ve noter onayı sonrası apostil onayı kaymakamlık veya valiliklerden alınır.
Apostilli doğum belgesi elde etmek için, belge sahibi ilgili nüfus müdürlüğüne başvurarak doğum belgesini talep etmelidir. Bu belgeye Formül A Uluslararası Doğum Belgesi ismi verilmektedir. Formül A ismiyle talep edeceğiniz belgenize en yakın apostil şubeye başvurarak apostil onayını alabilirsiniz. Bu belgenizin tercümesi de gerekli ise; evrakınızı bizlere ulaştırarak tercüme işleminin yapılmasını da sağlayabilirsiniz.
Tercümenin noter onayı alınması hitamında aynı gün içerisinde apostil onayı da alınabilir. Burada önemli olan noter onayının yapılmasıdır. Noter onayı olmadan hiç bir tercüme edilmiş evraka apostil onayı alınamaz. Temelde evrak kamu kurumundan alınması sonrası en yakın kaymakamlıkta bulunan apostil şubeye götürülerek apostil onayı hızlı biçimde alınabilmektedir.
Ancak yurt dışına gidecek belgelerin çoğunlukla tercüme ihtiyacı da bulunmaktadır. Bu nedenle ilgili kamu kurumundan alınan belgeler öncelikle tercüme edildikten sonra noter onayı alınmakta, sonrasında da apostil onay işlemine tabi tutulmaktadır. Normalde apostil onayı, o anda apostil şubede apostil yaptırmak isteyen kişilerin sayısına göre değişmektedir.
Ofislerimizden alacağınız tercüme işlemleri ve sonrasında yapılacak onay süreçlerinin apostil ücretleri hakkında müşteri temsilcilerimiz ile görüşmeniz faydalı olacaktır. Bu kapsamda apostil onaylı tercüme hizmet bedeli de öğrenilebilmektedir. Her türlü belgeniz yurtdışı apostil işlemleri için META Ankara Tercüme Bürosu olarak bizimle iletişime geçin.
Diğer Yazı ve Makaleler